StoryEditorLeksykon odmian śliw

A jak Avalon - odmiana śliwy. Czym się charakteryzuje?

16.01.2023., 13:00h
Mgr inż. Agnieszka Głowacka<br/>Instytut Ogrodnictwa – PIB w SkierniewicachMgr inż. Agnieszka Głowacka
Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

Dzięki wytrzymałości drzew na niską temperaturę i małej podatność kwiatów na wiosenne przymrozki odmiana ta zyskała popularność w nasadzeniach północnej Europy. Niestety, ma ona też swoje wady. Czym charakteryzuje się ta śliwa?

Jest to nowa odmiana śliwy domowej (Prunus domestica L.) otrzymana w Wielkiej Brytanii w wyniku wolnego zapylenia odmiany Reeves.

Charakterystyka odmiany śliwy Avalon

  • Drzewa są wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby.
  • Rosną dość silnie i tworzą rozłożyste korony.
  • Plonują regularnie, zwykle obficie.
  • Kwitną wcześnie, a kwiaty są mało podatne na uszkodzenia przez wiosenne przymrozki.
  • Wcześnie wchodzą w okres owocowania, plonują regularnie i zwykle obficie.
  • Owoce dojrzewają nierównomiernie w drugiej połowie sierpnia, 10–14 dni przed owocami odmiany Królowa Wiktoria. Są duże, o masie 50–60 g, okrągło-owalne, asymetryczne. Okrywa je początkowo żółtozielona, a w pełnej dojrzałości różowobordowa, cienka skórka.
  • Miąższ jest jasnożółty, soczysty, jędrny i smaczny, z wysoką zawartością cukrów – w zależności od roku, od 19 do 22%.
  • Pestka średniej wielkości, owalna, asymetryczna, zwykle dobrze oddziela się od miąższu.
  • Odmiana Avalon jest obcopylna. Dobrymi zapylaczami są dla niej m.in.: Valor, Mallard.
image

Drzewa śliwy Avalon wykazują dość silny wzrost i tworzą rozłożyste korony

FOTO: A. Głowacka

Ocena ogólna odmiany Avalon

Odmiana Avalon jest interesującą śliwą deserową, powszechnie uprawianą w krajach skandynawskich. Jej owoce dojrzewają średnio wcześnie i wyróżniają się atrakcyjnym kształtem i barwą skórki. Są one duże, jędrne, soczyste i mają wyrazisty, słodko-kwaśny smak.

Do wad odmiany Avalon należy zaliczyć zbyt małą grubość skórki, co może utrudniać transport i mieć negatywny wpływ na jakość owoców po zbiorze. Ponadto owoce dojrzewają nierównomiernie, dlatego konieczny jest 2–3-krotny zbiór. Nie nadają się do dłuższego przetrzymania na drzewach, ponieważ bardzo łatwo oddzielają się od szypułki i opadają. 

image

Duże, okrągło-owalne, asymetryczne owoce wybarwiają się na różowobordowy kolor

FOTO: A. Głowacka

 

Mgr inż. Agnieszka Głowacka

Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

05. luty 2023 18:19