StoryEditorTargi żywności

"Smaki Regionów", święto polskiej żywności regionalnej

26.09.2022., 15:47h

Jak co roku pod koniec września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich miało miejsce święto polskich, regionalnych smaków. Mowa oczywiście o targach "Smaki Regionów".

Smaki Regionów to święto żywności regionalnej, czas, kiedy w jednym miejscu można spróbować przysmaków z każdej części Polski. W dniach 24-26 września 2022 roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich można odwiedzić stoiska producentów najsmaczniejszych potraw i produktów lokalnych. W uroczystym otwarciu targów „Smaki Regionów” wziął udział sekretarz stanu Ryszard Bartosik, który przy okazji odwiedził wystawców i uczestniczył w rozstrzygnięciu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wręczył także certyfikaty „Jakość Tradycja”.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – nagrody i certyfikaty

Na targach miało miejsce rozstrzygnięcie konkursów, m.in. XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, a jednym z patronów – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To świetny pretekst, aby wyróżnić producentów polskich regionalnych produktów, dzięki którym żywność rodzima jest doceniana i wybierana nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Wiceminister Bartosik wręczył producentom certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej. Powędrowały one do producentów m.in. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, przetworów mlecznych i wyrobów mięsnych.

Zostały także wręczone:

  • Perły Kulinarne – za najlepsze dania (dla Kół Gospodyń i Wiejskich) oraz za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne (dla producentów regionalnej żywności) z poszczególnych województw;
  • Klucze do Polskiej Spiżarni – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Specjałów nagrodzonych Perłami Kulinarnymi – wyrobów producentów i dań Kół Gospodyń Wiejskich (np. wędlin, pieczywa, najróżniejszych serów, zup, dań obiadowych, produktów rybnych, ogórków kiszonych, przetworów owocowych i warzywnych, przekąsek, miodów, słodyczy, ciast i lodów) – można było spróbować podczas degustacji.

Celem konkursu jest:

  • promocja produktów i dań regionalnych,
  • zachęcanie rolników i właścicieli firm do korzystania z polskiego dziedzictwa kulinarnego
  • przygotowanie się do uczestniczenia w unijnych systemach jakości.

Sekretarz stanu próbował lokalnych specjałów i rozmawiał z wystawcami. Wyraził podziw i szacunek w stosunku do polskich rolników i producentów żywności:

– Dzisiejsze wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca naszych rolników i przetwórców – podkreślił w swoim przemówieniu wiceminister Bartosik. Targi „Smaki Regionów” mają znaczny udział w promowaniu polskiej żywności, stwarzają także możliwość zebrania w jednym miejscu liderów tego rynku. Tak naprawdę rodzima żywność to również nasze dziedzictwo kulturowe.

image

"Smaki Regionów"

FOTO: Facebook/smaki Regionów

Nagrody dla produktów i cechów rzemieślniczych

Lista medalistów targów Smaki Regionów 2022:

  1. Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś - MŁOPOLSKA - bryndza podhalańska
  2. BM Ogrody Bożena Pochodyła - DOLNOŚLĄSKIE - BioJabłkoAgro
  3. Capuccino Cafe - POMORSKIE - Praliny
  4. Decowa Manufaktura - LUBUSKIE - dojrzewająca karkówka z Mangalicy w marynacie z wody z kiszonych ogórków i miodu
  5. FLIS-POL Zakład Wędliniarski - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Wędzonka Miłomłyńska
  6. Gospodarstwo Pasieczne Miody Beskidzkie Jerzy Żwirski - MAŁOPOLSKIE - Miód spadziowy z Beskidu wyspowego
  7. Gospodarstwo Rybackie „Markowe” - OPOLSKIE - PAPRYKARZ
  8. Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy - KUJAWSKO-POMORSKIE - Powidła agrestowe
  9. Masarnia Władysławowo Sp. j. Roman Zawistowski, Andrzej Zawistowski, Barbara Zawistowska - KUJAWSKO-POMORSKIE - Salceson z wiejskiej wędzarni
  10. Mrozikowe przysmaki – DOLNOŚLĄSKIE - Oksymel
  11. Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. – MAZOWIECKIE - Nalewka wiśniowa porzeczkowa
  12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie – WIELKOPOLSKIE - Masło ekstra
  13. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Masło ekstra Mazury Smak Natury
  14. PPUH Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer – MAŁOPOLSKA - Jabłkowica Dębowa
  15. Pracownia Qulinarna Olaf Ratz – ŁÓDZKIE - Czarny czosnek w wersji Garlek na bazie czosnku pospolitego ozimego Allium Sativum L
  16. Restauracja Lizawka - WIELKOPOLSKIE - Kiełbasa z Dzika z suszoną czerwoną porzeczką
  17. Smak Tradycji Irena Olejniczak – WIELKOPOLSKIE - Gęsina pieczona
  18. Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni – WIELKOPOLSKIE - Maślanka Wrzesińska
  19. The Big Fellow Bartek Zięciowski – MAZOWIECKIE - Miód pitny trójniak Sambucus Nigra
  20. Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węglowski – MAZOWIECKIE - Kiełbasa Swojska z Karniewa
image

"Smaki Regionów"

FOTO: Facebook/smaki Regionów

Wyróżnienia:

  1. Agro-Wit Agnieszka Malinowska – MAŁOPOLSKA - Bigos wegański z charsznickiej kapusty kiszonej z cieciorką i soczewicą
  2. Celtyckie Smaki Piotr Klepacz - ŁÓDZKIE - KANDYZOWANE SZYSZKI SOSNY W WĘDZONYM MIODZIE
  3. Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy – POMORSKIE - Żuławski olej porowy
  4. Fundacja Izba Regionalna W Zgorzałem/Zyta Górna – POMORSKIE - Sok kaszubski z truskawek z perłą
  5. Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Skórka owocowa o smaku jabłko-wiśnia
  6. Gospodarstwo Zagon Sławomir i Elżbieta Kuczma – ZACHODNIOPOMORSKIE - Sos pomidorowo-paprykowy
  7. Gruczniak Elżbieta Górska - KUJAWSKO-POMORSKIE - Piwo "Gruczniak Nocą" - Piwo ciemne typu Irlandziekiego
  8. Lipowe Wzgórza Sp. z o.o. – ŚLĄSKIE - Filet wędzony z kaczki
  9. P.H.U. MOBIL-SAD Grzegorz Romańczuk – LUBELSKIE - Ocet jabłkowy Bełżecki
  10. Pasieka Dobra Pszczoła – ŚWIĘTOKRZYSKIE - Miód lipowy
  11. Restauracja Gryfon – Pomorskie - Helskie anchovis
  12. Sopocki Młyn – POMORSKIE - Beza rokitnik
  13. Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr - ŁÓDZKI - Sok śliwkowy z Kałęczewa

Swój czas miały także koła Gospodyń Wiejskich, których aktywność i wkład w promowanie polskiej żywności jest nieoceniona! 

– To, co robicie, jest bezcenne. Jesteśmy wam bardzo wdzięczni za waszą aktywność w dziedzinie upowszechniania dziedzictwa kulinarnego i kulturalnego Polski – powiedział wiceminister, zwracając się do członkiń i członków KGW.

Angelika Drygas

Źródło: MRiRW

foto. Facebook/Smaki Regionów

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 21:24