Agrotechnika

Nie bójmy się przerzedzać!

W Europie Zachodniej w każdym roku, również po sezonie przymrozkowym, plonowanie jabłoni jest na stabilnym poziomie. Wynika to z dużej świadomości tamtejszych producentów, którzy zabieg przerzedzania wykonują corocznie. W Polsce natomiast regulowanie owocowania wciąż nie jest powszechną praktyką. Czas to zmienić.

Po obfitym sezonie 2018 wiosną ubiegłego roku drzewa były bardzo przesilone. Zawiązały mało pąków kwiatowych, a ich jakość również nie była zadowalająca. Taka sytuacja panowała w większości polskich sadów. Dotyczy to szczególnie odmian triploidalnych, diploidalnego Ligola i kwater starszych. To zjawisko było znacznie silniejsze na jabłoniach szczepionych na podkładkach silnie rosnących. 

Wobec tego w większości przypadków jabłonie wchodziły w sezon 2019 w słabej kondycji. Nie byłoby tego problemu, gdyby w polskich sadach powszechnie stosowano przerzedzanie kwiatów lub zawiązków. Dla wielu sadowników może to być drażliwy temat. W naszym klimacie bowiem częstym zjawiskiem są wiosenne przymrozki, które przecież w latach 2007, 2010, 2011, 2017 i 2019 wyrządziły duże straty. Z drugiej strony trudno jest mówić o corocznym stabilnym plonowaniu ukierunkowanym zarówno na jakość (cel nadrzędny), jak i ilość (cel równie ważny). Dziś powiedzenie „masa = kasa” już się nie sprawdza. Obecnie, jeśli chcemy, aby produkcja przynosiła dochód, musimy na stałe wpisać w nią zabieg przerzedzania. Owszem, stosowanie przerzedzaczy podnosi jej koszty, ale tylko z pozoru. Należy sobie bowiem uświadomić, że tzw. przerywka ręczna tylko w niewielkim stopniu wpływa na zakładanie pąków kwiatowych na kolejny sezon oraz na jakość owoców, a koszt tego zabiegu przy coraz trudniejszym dostępie pracowników sezonowych i wzrastających ich oczekiwaniach wobec płac jest coraz wyższy. 

Przerzedzanie naszym słabym punktem? 

Przerzedzanie kwiatów i zawiązków jest moim zdaniem zdecydowanie bolączką polskiego sadownictwa. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że jest to najsłabszy element naszej produkcji. Dlaczego tak jest?


Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "Sad nowoczesny". Sprawdź nasza ofertę!

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody