StoryEditor

Agrest w dobrej formie – gospodarstwo Barbary i Bogusława Wilk

13.07.2022., 12:13h

Współpraca nauczycieli wraz z producentami ma na celu pokazać dzieciom jak ważne są owoce w codziennym życiu. Wszystko to odbywa się z udziałem plantatorów Barbary i Bogusława Wilk z gospodarstwa ekologicznego m.in. agrestu z Roźwienicy.

- Żeby dzieci chwyciły dobre nawyki i jadły więcej owoców, musimy je dzieciom podawać. Musimy to robić pod różną postacią, świeżych owoców, deserów, jogurtów, sałatek. Kiedy dzieci będą miały regularny i łatwy dostęp do nich, to przyzwyczają się i często będą po nie sięgały. Staramy się by kontakt z owocami i warzywami, zawsze pełen był dobrych emocji uśmiechów, dbamy o muzykę. Teraz korzystamy z pięknej pogody. W takich warunkach serwujemy dzieciom owoce - mówi Katarzyna Socha, nauczyciel geografii i muzyki, pasjonat zdrowego odżywiania.

Dobre samopoczucie zaczyna się w kuchni

- Mamy w szkole bardzo dobrze wyposażoną kuchnię, dzieci same bardzo często proszą nas, żebyśmy z nimi coś zrobili. My zachęcamy do tego, żeby robić różne rzeczy z owoców i warzyw. Wszystko, co robimy, robimy po to, żeby dzieci zrozumiały, że dobra forma, dobre samopoczucie, wszystko zaczyna się w kuchni, od zdrowego śniadania, potem drugiego śniadania w szkole – dodaje Katarzyna Socha.

Skąd się biorą owoce? Jak to się dzieje, że rosną?

- Zapraszamy dzieci na plantacje, żeby zobaczyły, skąd się biorą owoce. Jak to się dzieje, że te owoce rosną, jak smakują dojrzałe i niedojrzałe. To one później lądują na ich talerzach. Dzieci bardzo to lubią. Jeśli zobaczą i doświadczą tego wszystkiego, skąd się one biorą, ile człowiek wkłada pracy w wyprodukowanie tego owocu, wtedy inaczej im to smakuje. Polecam takie doświadczenie wszystkim plantatorom. Super sprawa! – komentuje Barbara Wilk z gospodarstwa ekologicznego m.in. agrestu z Roźwienicy.

O tym, jak stworzyć szkołę, w której uczniowie mogą nie tylko otrzymać dobre świadectwo, ale przede wszystkim nauczyć się życia, wyzwań ekologicznych i zasad zdrowego odżywania, opowiada - Elżbieta Rusinko dyrektor Szkoły Podstawowej im. Orląt Lwowskich w Roźwienicy.

- Od 18 lat, od kiedy powstawała szkoła, tworzymy zespół. Wypracowaliśmy wspólne schematy działania, ale przede wszystkim ciągle wspólnie poszukujemy czegoś nowego. Kładziemy nacisk na to, żeby nasze dzieci uczyły się właściwie odżywiać, wypoczywać, spędzać wolny czas. Eliminujemy niepotrzebną pracę domową, zachęcając uczniów do aktywności, do spędzania czasu z rodzicami. - W szkole stworzyliśmy dzieciom kuchnię, specjalnie na ich potrzeby, w której nauczyciele razem z dziećmi przygotowują przeróżne potrawy. Często odwołujemy się do naszych tradycji, ale bardzo często jest taka kulinarna podróż. To przemawia do dzieci. Dużo się mówi, że z wykładu można coś zapamiętać, ale jak się zobaczy i spróbuje, to zostaje w głowie jeszcze więcej – przekonuje Elżbieta Rusinko.



Dzięki lokalnym plantatorom dzieci odwiedzają plantacje, w tym te ekologiczne. Wspólnie trzymamy się trendów opisywanych przez stację sanitarno-epidemiologiczną. Dbamy by wszystko, było zbilansowane i żeby dzieci otrzymywały jak najbardziej wartościowy posiłek.

- Producenci owoców i warzyw są w tym roku strategicznym partnerem Narodowego Dnia Sportu 2022. Wspólnie promują prosty fakt, iż warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy w każdym posiłku. Serdecznie gratuluję dobrego klimatu dla współpracy producentów i nauczycieli w Roźwienicy. Jest to inspiracja dla nas wszystkich – podsumowuje Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Źródło i Foto ; http://polskiesuperowoce.pl/

03. październik 2024 00:46