StoryEditor

Celuloza z jabłkowych wytłoków-przyszłością opakowań

08.02.2022., 11:50h

Zrównoważony rozwój powinien być priorytetem dla firm. W handlu detalicznym świeże produkty, pakowane w sztuczne tworzywa, generują znaczną ilość odpadów. Lidl Szwajcaria w połączeniu z instytutem badawczym Empa, wspólnie opracowali celulozową powłokę ochronną dla owoców i warzyw.

143 mld euro-wyrzucone pieniądze 

Ilość odpadów spożywczych w UE sięga blisko 90 ml ton, a koszty z tym związane to około 143 mld euro. Nie mówiąc, już jak marnowanie żywności negatywnie wpływa na środowisko, emitując nawet do 10% światowej emisji gazów cieplarnianych.

Lidl Szwajcaria i Szwajcarskie Laboratoria Nauki o Materiałach i Technologii (Empa), wspólnie przystąpili do projektu koncentrującym się na zastąpieniu plastikowych opakowań powłoką celulozową wykonaną z owoców i warzyw.

Ochrona produktów za pomocą wytłoków

12 miesięcy tyle zajęło opracowanie ochronnej powłoki celulozowej, która chroni owoce i warzywa, tym samym wydłużając okres przydatności do spożycia.
Powłoka ta wykonana jest z tzw. wytłokówpozostałości po ekstrakcji soku z owoców, warzyw lub roślin.


- Powłoka jest natryskiwana na owoce lub nakładana na produkt. Ponadto jest łatwa do zmycia. W przypadku spożycia jest nieszkodliwa dla konsumenta. Potencjał powłok celulozowych nie jest jeszcze w żaden sposób wykorzystany, istnieje np. możliwość dodania dodatków, takich jak witaminy lub przeciwutleniacze – wyjaśnia Empa.

Jabłko- potencjalne źródło celulozy 

Naukowcy do tego czasu, głównie pracowali z pozostałościami marchwi, ale potencjalnym źródłem celulozy mogą być pozostałości po produkcji soku jabłkowego.

Formuła celulozy została przetestowana na ogórkach i bananach, ale Empa w dalszym ciągu będzie oceniać skuteczność powłoki na innych produktach. Celem jest, aby powłoka stosowana była we wszystkich 150 sklepach Lidla w Szwajcarii.


- W zależności od tego, jak skomercjalizujemy i licencjonujemy tę technologię, może być ona dostępna dla innych branż w przyszłości – powiedział dr Gustav Nystrom, kierownik labolatorium celulozy i drewna w Empie.

Bernat Patrycja
Źródło: foodnavigator
fot: envato elements

20. kwiecień 2024 15:44