StoryEditor

Czy to, co kupujesz, jest na pewno zdrowe? Jak rozpoznać zdrową żywność?

18.02.2022., 11:51h

W obecnych czasach zwracamy, większą uwagę na to, co jemy. Szukamy produktów o naturalnym składzie. W ostatnich latach w celu identyfikacji pojawiło się wiele oznaczeń jak eko czy bio. Kolejnym krokiem ma być oznaczanie żywności kolorami. Zielone- zdrowe, czerwone- nie jedz. Pomysł oznaczania Nutri - score , o którym mowa sam w sobie jest rozsądny, ale ma jednak poważne wady.

Dyskusyjny i kontrowersyjny

System Nutri-Score od samego początku jest bardzo dyskusyjny. O ile nikt nie powinien negować samego pomysłu, to jednak jego wykonanie i sposób oceny produktów, jest kontrowersyjny, jeśli nie absurdalny, w niektórych przypadkach.

- Stowarzyszenie Sady Grójeckie dołączyło do inicjatywy Krajowej Unii Producentów Soków, która ma na celu przedstawienie rzetelnych, naukowych faktów odnośnie systemu Nutri-Score – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Jednak niezależnie od opinii naukowców i ekspertów, postanowiliśmy przyjrzeć się systemowi okiem konsumenta.

Jak działa system?

System działa na zasadzie identyfikacji traffic-light. Wykorzystane w tym celu są litery od A do E i odpowiednio dopasowane do liter kolory od ciemnozielonego do czerwonego. Przykładowo produkt oznaczony literą A to produkt zielony, inaczej mówiąc korzystny dla naszej diety, produkt oznaczony literą E i kolorem czerwonym jest niezdrowy.
Wydaje się prosto i przejrzyście, jednak im bardziej zagłębić się w system oceniania i oznaczania, tym bardziej wydaje się to niezrozumiałe.

Świeże jabłko na takim samym poziomie jak napój gazowany…

- Twórcy systemu przekonują, że oznaczenia nie będą miały zastosowania w przypadku świeżych warzyw i owoców – wyjaśnia Magdalena Wrotek-Figarska – my jednak poszliśmy o krok dalej i skorzystaliśmy z kalkulatora Nutri-Score. Wprowadziliśmy wartości odżywcze jednego świeżego jabłka oraz popularnego napoju gazowanego bez cukru, czyli light. Ku naszemu zdziwieniu oba produkty uzyskały notę B i kolor jasnozielony, czyli oba są równie korzystne w diecie i zdrowe. Wynik, o ile na początku może budzić śmiech, jest na pewno absurdalny. Jeśli konsument bezkrytycznie podąży za oznaczeniami, nie będzie miał pewności, czy na pewno wybiera i kupuje produkty zdrowe. Możemy sobie wyobrazić, że serek w wersji light, będzie również „zdrowszy” niż naturalny twaróg wyprodukowany z niepasteryzowanego mleka. Co jest zdrowsze? Każdy może odpowiedzieć na to pytanie sam. Według nas system ten może wprowadzić konsumentów w błąd.

Porównanie jabłka z napojem gazowanym to jednak nie koniec. Krajowa Unia producentów porównała ponownie popularny napój gazowany z mętnym sokiem jabłkowym. W wyniku wyszło, że produkt sztuczny jest zdrowszy i uzyskał ocenę D, a naturalnie mętny sok jabłkowy otrzymuję najniższą notę E.

- Jak ocenić system Nutri-Score? – pyta Wrotek-Figarska – według mnie jest on niebezpieczny dla konsumenta i wprowadza w błąd. Przykłady mówią same za siebie.

Czemu służy system?

Eksperci Krajowej unii producentów Soków, twierdzą, że na tym etapie, system ten może jedynie służyć w walce między konkurencją poszczególnych producentów. System wzbudza wiele kontrowersji w wielu krajach europejskich takich jak: Grecja czy Włochy, nie tylko w Polsce.


Podsumowując, warto czytać etykiety i kierować się zdrowym rozsądkiem.

Bernat Patrycja
Źródło: inf. pras. insytut.com.pl/jablkagrojeckie
fot.envatoelements

29. kwiecień 2024 18:19