StoryEditor

Ile jemy owoców i warzyw?

Za nami konferencja "Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców". Kantar i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przedstawili wyniki monitoringu konsumpcji warzyw i owoców w roku 2019 oraz ostatnich miesiącach. Uczestnicy spotkania zgodnie nawoływali do większej dbałości o dietę, która jest podstawą zdrowia i odporności.

26 marca Kantar i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przeprowadziły konferencję online pt. "Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców".  W drugiej już konferencji na temat tego programu wzięli udział przedstawiciele Kantar, KZGPOiW, Kups, Uni Owocowej, ZPP RP. Gościem specjalnym była oraz prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert w obszarze dietetycznego wsparcia odporności oraz diety dla seniorów. Agenda spotkania była następująca:

- wyniki badań spożycia najpopularniejszych gatunków warzyw i owoców w 2019 roku,

- komentarze ekspertów Kantar oraz KZGPOiW,

- prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w marcu 2020 roku,

- prezentacja Wskaźnika Różnorodności Konsumpcji Warzyw i Owoców,

- dodatkowo: aktualne badania Grupy Kantar dotyczące koronawirusa.

By posiłki składały się w połowie z warzyw i owoców


Według ekspertów warzywa, owoce i ich przetwory wciąż nie zajmują należnego miejsca w diecie Polaków. Istotne jest aby stanowiły one połowę spożywanych przez nas produktów. Prowadzenie badań konsumpcji i kampanii edukacyjnych są więc niesłychanie ważne. Szczególnie w momencie potrzeby budowania i utrzymywania odporności organizmu. Eksperci zwracają uwagę na to, że warzywa i owoce dostarczają składników, których nie jesteśmy w stanie zapewnić innymi produktami.

Wyniki badań z roku 2019


Jak wynika z badań prowadzonych przez Kantar i KZGPOiW w roku 2019 najpopularniejszym owocem było jabłko i truskawka (wśród 98% respondentów). Częste spożycie czereśni, śliwek i gruszek deklarowało 95% ankietowanych. W odpowiedziach wymieniano także maliny (94%), wiśnie (88%), borówki (81%), porzeczki (67-70%) oraz aronię (44%).
Jeżeli chodzi o warzywa Polacy najczęściej jedli ziemniaki, pomidory, ogórki, cebulę, marchew, sałatę oraz paprykę.

Większość Polaków jada warzywa i owoce także poza sezonem. Konsumenci najchętniej sięgają po sałatę i paprykę, a wśród owoców - truskawki oraz maliny.


Najczęściej owoce i warzywa spożywamy w formie surowej, jednak raktycznie wszyscy ankietowani potwierdzali spożywanie przetworów. Największą popularnością cieczą się kiszonki, (75%) dżemy (70%) oraz soki (55%). Ze względu na mniejsze zaufanie do tej formy przetwórstwa klienci rzadziej kupują mrożonki. Wysoka cena sprawia, że mała liczba osób decyduje się na spożycie soków NFC czyli soków naturalnych, wyciskanych.
W lutym i marcu 2020 prym nadal wiodą jabłka

Badając zachowania konsumenckie w lutym i marcu bieżącego roku eksperci zauważyli, że w spożyciu owoców zdecydowanie dominowały jabłka (87-90%), podczas gdy częstotliwość zjadania gruszek sięgała 34-37%, a innych owoców wahała się w granicach 10-20%.
Polacy często sięgali także po produkty eksportowe takie jak banany (75-76%), pomarańcze (64-62%) oraz cytryny (77%). Według ekspertów nie ma natomiast konieczności sięgania po owoce zagraniczne w celu dostarczenia składników odżywczych, ponieważ zawierają się one w produktach krajowych.

Spośród warzyw najczęściej jemy ziemniaki, marchew, cebulę i pomidory


Z badań prowadzonych w okresie luty-marzec 2020 wynika, że najwięcej spożywano ziemniaków (94-96%) marchwi (86-88%), cebuli (87%), pomidorów (82-84%), a nieco mniej ogórków (70-78%), kapusty (64%) i papryki (60-61%).

Wskaźnik różnorodności konsumpcji


Zdecydowana większość Polaków (62%) zjada przeciętną liczbę gatunków warzyw oraz owoców. Tylko 18% respondentów spożywało 2/3 spośród wymienionych w badaniu warzyw, a 20% nie jadło żadnych lub mniej niż 1/3 warzyw i owoców.
O ile średnia liczba posiłków zawierających warzywa i owoce stanowi średnio połowę, to jedynie 9% Polaków deklaruje, że produkty te stanowią połowę objętości zjadanych przez nich potraw.

Cieszy wysokie poziom spożycia jabłek


Paulina Kopeć, sekretarz generalna Unii Owocowej przyznała, że cieszy duża popularność jabłek wśród spożywanych produktów. Podkreśliła, że jabłka są naszym dobrem narodowym. Powinniśmy je zjadać codziennie m.in. ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Jabłka obniżają cholesterol i poziom glukozy, a także zmniejszają zachorowalność na raka jelit.

Polska potęga to nie tylko jabłka, owoce jagodowe i przetwory w walce z chorobami


Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwróciła uwagę na to, że Polska jest największym na świecie producentem ciemnych owoców. Posiadamy niezwykle plenne odmiany roślin jagodowych, które można zbierać kombajnem co sprzyja rozwojowi tego sektora rolniczego. Zdaniem profesor Polska powinna wesprzeć pozostałe kraje europejskie eksportując swoje owoce jagodowe. Ciemne owoce zawierają antocyjany o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Prelegenci podkreślali, że ze względu na zbyt małe spożycie warzyw i owoców nasze systemy odpornościowe są słabe i bez wątpienia należy je wzmocnić. Owoce i warzywa działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Ze względu na brak świeżych produktów przedwiośnie jest czasem spożywania przetworów. Według Iwony Wawer to świetny moment by sprzątnąć swoje spiżarnie. Dodała ona, że dziwi się, że ze sklepów znika makaron i ryż, podczas gdy powinniśmy wykupować przetwory.
20. kwiecień 2024 02:43