StoryEditor

Koniec z marnotrawstwem żywności - KOWR rozpoczął realizację projektu PROM

19.03.2020., 10:46h

Z początkiem marca KOWR rozpoczął realizację jednego z zadań projektu PROM jakim jest „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”.

PROM i Krajowa strategia ograniczania strat i marnotrawstwa żywności

Celem PROM jest wzmocnienie instytucji publicznych w zakresie zarządzania polityką publiczną dotyczącą ograniczania strat i marnotrawstwa żywności oraz opracowanie planu przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.

Projekt składa się z 8 zadań:
1.    Oszacowanie strat i marnotrawstwa żywności oraz opracowanie systemu ich monitorowania;
2.    Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności – partycypacja społeczna;
3.    Zarządzanie ryzykiem strat i marnotrawstwa żywności;
4.    Opracowanie założeń monitoringu żywności przekazywanej na cele charytatywne oraz giełdy darowizn żywności;
5.    Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności;
6.    Kampania społeczna „Nie marnuj jedzenia”;
7.    Ratowanie żywności przed zmarnowaniem;
8.    Procedura przekazywania żywności na cele społeczne – pilotaż.

„Krajowa strategia ograniczania strat i marnotrawstwa żywności” jest jednym z zadań projektu PROM, realizowanego w ramach programu GOSPOSTRATEG na podstawie umowy o wykonanie i finansowanie projektu zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju przez konsorcjum w składzie:

•    Federacja Polskich Banków Żywności (lider),
•    Instytut Ochrony Środowiska – PIB,
•    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
•    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
•    Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

Zadania KOWR w projekcie

W ramach fazy przygotowania wyników badań do zastosowania w praktyce  KOWR jest odpowiedzialny za opracowanie „Krajowej strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności”, w której zostaną określone kierunki rozwoju oraz opracowany plan przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.

Kolejnym zadaniem KOWR będzie określenie (na podstawie wyników badań pierwszej fazy projektu) stanu obecnego, ocena skuteczności działań w kraju, analiza działań podejmowanych przez wybrane kraje UE, przeprowadzenie analizy SWOT oraz identyfikacja podmiotów zaangażowanych i odpowiedzialnych w proces marnotrawienia żywności oraz określenie działań na przyszłość.

Końcowym etapem Strategii jest wskazanie priorytetów oraz kierunków interwencji zmierzających do ograniczania marnotrawstwa żywności w kraju, w tym rozwiązań legislacyjnych i samoregulujących.

Na realizacji Strategii KOWR ma 18 miesięcy przypadających na okres 01.03.2020 r. do 31.08.2021 r.

Oprac. am
Źródło: KOWR
Fot. pixabay
09. grudzień 2024 06:00