StoryEditor

Polskie przepisy umożliwiają zakwaszanie dżemów

10.01.2020., 15:12h
Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów – podaje „Rzeczpospolita”.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.
 
Dyrektywa unijna tzw. dżemowa określa parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Polscy producenci nie są pewni, jak mają stosować rozporządzenie unijne do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, m.in. dla dżemów o obniżonej zawartości cukrów.
 
Producenci mają wątpliwości, czy mogą wytwarzać przetwory zgodnie z krajowymi przepisami i informować na etykiecie o obniżonej zawartości cukru, czy nie, ponieważ polskie rozporządzenie nie odwołuje się wprost do unijnego.
 
Ministerstwo Rolnictwa wyjaśnia w projekcie, że wyroby objęte krajowym rozporządzeniem nie muszą spełniać wymogu poziomu ekstraktu minimalnego, o które określa unijne rozporządzenie. Dodatkowo w projekcie uwzględniono możliwość zastosowania soku z owoców cytrusowych w produkcji konfitur, jako środka zakwaszającego.
 
W Polsce 87 proc. przetworów owocowych to produkty oznaczane jako niskosłodzone.

Źródło: www.wiadomościhandlowe.pl

27. kwiecień 2024 16:01