StoryEditor

Polskie superowoce w geście solidarności dla lekarzy

16.04.2020., 11:02h

Polscy plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przekazali swoje produktów personelowi medycznemu i sanitarnemu oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. W geście solidarności przetwory z superowoców trafiły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków w Warszawie oraz we Włoszech – w Bergamo i Turynie.

Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych z Polski, współpracujący ze sobą na co dzień w kampanii "Czas na polskie superowoce!", zorganizowali akcję pomocy personelowi medycznemu i sanitarnemu zmagającego się z pandemią. Jako, że nie ma teraz okresu na świeże owoce zdecydowano się przekazać szpitalom przetwory w postaci soków, konfitur i dżemów. Postawiono na produkty z superowoców, znanych ze swoich właściwości przeciwutleniających, takich jak: aronia, borówka, jagoda kamczacka, agrest, porzeczki, malina, truskawka, jeżyna i mini-kiwi.

Darczyńcy chcieli aby ich akcji towarzyszyło przesłanie: „Wysyłamy to co dziś najcenniejsze, czyli przetwory. Chcemy by cieszyły tych, których praca wzbudza nasz podziw. W ten sposób chcemy powiedzieć, że jesteśmy z Wami!”. Dodają także, że jest to okazja do promocji polskich superowoców.

Wsparcie dla personelu medycznego z pierwszej linii frontu we Włoszech i Warszawie

Akcją objęto personel medyczny i sanitarny oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. Przetwory trafiły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Część do Bergamo do szpitala dell‘Ospedale Papa Giovanni XXIII, część do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Szpital im. Papieża Jana XXIII jest największą placówką w Bergamo, uznawanym za epicentrum epidemii we Włoszech. Piemont to jeden z włoskich regionów najbardziej dotkniętych pandemią koronawirusa. Turyński Szpital Uniwersytecki to największy tego typu zespół podmiotów sektora medycznego we Włoszech i w Europie.

Włosi dziękują za wsparcie. Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza komentuje - Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję! – powiedział dr Antonio Scarmozzino.

- Dla wszystkich Polaków nasze najserdeczniejszye podziękowania za waszą bliskość. Tak jak historia wiąże nasze narody, tak dziś, tak silnie dotknięci, jesteśmy głęboko wdzięczni za wszystko co dla nas czynicie – dodał dr Libero Ciuffreda, Dyrektor Departamentu Onkologii AOU Città della Salute e della Scienza.

Połowa zebranych przez plantatorów przetworów, od kilku dni, dystrybuowana jest w najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitalach, a akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Pomoc w czasie pandemii w zamian za pomoc w czasach stanu wojennego 

Według organizatorów akcji nie bez znaczenia jest też fakt, że w czasach stanu wojennego w Polsce to właśnie mieszkańcy Turynu zaangażowali się w pomoc dla Polski. W latach 80-tych włoskie związki zawodowe wspierały Solidarność, a Turyn odegrał wtedy rolę szczególną, z uwagi na więzy łączące związkowców z zakładów Fiata z metalowcami z FSO.

Plantatorzy i producenci zwracają także szczególną uwagę na osoby, bez pomocy których ich inicjatywa nie zyskałaby tak szerokiego zasięgu. Serdeczne podziękowania kierują w stronę Pani Ambasador Anny Marii Anders, Pani Konsul Generalnej Adrianny Siennickiej, Pani Agnieszki Hoppen-Klikowicz, radcy-minister Ambasada RP w Rzymie.

W ramach akcji przekazano w sumie przekazano ponad 4 500 sztuk przetworów, a darczyńcami są:

Korab Garden - soki aroniowe, 

Borówkowa Dolina - soki z borówki 100%, 

Berry Good- soki borówkowe w różnych smakach,

Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak - konfitury borówkowe,

Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek

Bluehaskap Anna Litwin - konfitury jagoda kamczacka i mini kiwi,

Plantin, Tadeusz Kusibab - soki, liofilizat i liofilizat sproszkowany jagody kamczackiej, 

Przetwory z Borówki, Agnieszka Jarosińska - konfitury borówkowe, 

Barbara i Bogusław Wilk - soki agrestowe, 

Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy - dżemy z jagody kamczackiej. 

BiGrim, Grzegorz Maryniowski - soki z malin EKO, soki  z rokitnika 100% EKO, soki  z jabłek czerwonomiąższowych, 

Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries - plantatorzy mini-kiwi. 

Borówka Amerykańska Leśniewscy - Zakrocz – dżemy borówkowe. 

Ministerstwo Borówki – dżemy borówkowe. 

Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka,

Aleksandra Buła - soki z jagody kamczackiej, soki agrestowe, dżemy z czerwonej porzeczki, dżemy z agrestu. 

Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej - dżemy z jagody kamczackiej. 

Nutracevit - proszek z jagody kamczackiej, źródło antocyjanów,

BIOHASKAP Vitality.

 

Źródło: http://polskiesuperowoce.pl/

11. listopad 2024 18:53