StoryEditor

Przetwory od sadownika: pomysł na zdrowy prezent

10.12.2020., 11:22h

Przetwory z superowoców to ciekawy pomysł na prezent świąteczny. Rośnie waga jaką przywiązujemy do zdrowia i nasza wrażliwość ekologiczna. Mniej pieniędzy i silna reorientacja na zdrowie tworzą dobrą koniunkturę na przetwory z owoców jagodowych. Oto opinie przetwórców, którzy przygotowali oferty świąteczne.

- Mamy wyjątkowe, a przede wszystkim zdrowe upominki. Produkujemy żywność i soki według tradycyjnych metod, bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat. Pyszny, słodko-kwaśny dżem, syropy idealne do zimowych herbat czy pełne witamin soki. To wszystko znaleźć można również w zestawach upominkowych. Gotowy zestaw świąteczny z rzemieślniczymi produktami to idealny prezent pod choinkę na tegoroczne święta - mówi Aleksandra Buła, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka.

- Atrybutem superowoców jest zawartość antocyjanów i polifenoli. Uzupełniają każdą zdrową dietę. Podwyższają odporność i hamują aktywność wirusów w organizmie. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Te przetwory przez lata trafiały na stoły w Korei, Chinach, Singapurze, w Niemczech czy we Włoch, że wymienię te największe rynki. Dziś realizujemy zamówienia na „świąteczne stoły” w Polsce. Serce rośnie! – mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

- Jakość w dzisiejszych czasach to podstawa zdrowej, bogatej i zbilansowanej diety. W porach roku kiedy dostępność do świeżych owoców i warzyw jest ograniczona przetwory wyprodukowane z certyfikowanych owoców i warzyw mogą nam zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd rosnące zapotrzebowanie - mówi Stanisław Trzonkowski, Gospodarstwo Ogrodnicze Stanisław Trzonkowski.

Mądre prezenty zdaniem ekspertów  

Odpowiedzialność za siebie i innych łączymy ze strachem o nasze zdrowie. Przenieśliśmy środek ciężkości z chęci dbania o zdrowie na konieczność zadbania o nie. Świąteczne „mądre prezenty” mogą być lepszym bodźcem niż nieco przereklamowane postanowienia noworoczne.
– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

- Zdrowie jest dziś jednym z silniejszych motywatorów do tego by zmienić dietę. A takiego zapalnika, bodźca, punktu zwrotnego uruchamianego proces zmian w życiu czy diecie, bardzo potrzebujemy - dodaje Agata Zadrożna z Kantar Public. 

- Konsumpcja ekologicznych soków jest dobrą formą naturalnej suplementacji i metodą wspomagającą zapobieganie przeziębieniom. Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych. Śmiało możemy powiedzieć, że np. sok aroniowy to jeden z najzdrowszych prezentów jakim możemy obdarować swoich bliskich. Wprowadzenie do diety takiego soku i regularne jego spożywanie na pewno odegra istotną rolę w wzmocnieniu naszego zdrowia i ochroni nasz organizm przed schorzeniami spowodowanymi szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników – powiedziała dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Żyjemy w czasach zalewu żywność wysoko przetworzonej, z dodatkiem uzdatniaczy, konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach. Zdrowe odżywianie generalnie nie jest prostym zadaniem. Warto docenić produkty rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza te z logo „Produkt Polski”. Oznaczeniem, które jest jeszcze w Polsce mało znane, ale bardzo istotne z punktu widzenia jakości i smaku, jest oznaczenie NFC (not from concentrate – nie z koncentratu). To soki wyciskane bezpośrednio z owoców, często nieco mętne i posiadające zawiesisty miąższ. Jest to esencja owoców w najczystszej postaci. Soki tego typu są również pozbawione dodatkowych słodzików, barwników i wzmacniaczy smaku. Ich smak jest bardzo zbliżony do smaku naturalnych owoców - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.

- W okresie kiedy dostęp do świeżych, nieimportowanych owoców i warzyw jest utrudniony, kupujmy przetwory owocowe i warzywne - dżemy, soki, kiszonki (które mają wszystkie te oznaczenia). Dajemy sobie, tym sposobem, szansę na lepszą odporność, zdrowie i kondycję. Możemy też, w zimny jesienny wieczór, poczuć zapach i smak lata – dodaje dr Magdalena Kryska.

Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!

- Czego możemy sobie życzyć w te wyjątkowe święta w 2020 roku? Zdrowia, po trzykroć. Bardzo się cieszymy z tego, że ludzie kupują prezenty z superowoców, w tym nasze zestawy przetworów z jagody kamczackiej. One zyskały w tym roku na wartości. Stąd „owoce długowieczności” tak pasują pod choinkę. W 100% naturalne, z polskich owoców, nie z koncentratu, bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaków. Świąteczna paczka witamin i antyoksydantów, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, dodająca sił witalnych i wzmacniająca odporność. Bezcenna w covidowych czasach – mówi plantator jagody kamczackiej Ewelina Bielecka-Pielaszkiewicz, Jagodowe Pole.

- W okresie wzmożonych infekcji produkty spożywcze oparte na naturalnych, sprawdzonych surowcach gwarantują dostarczenie witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia – mówi producent naturalnych soków jabłkowych Grzegorz Maryniowski, właściciel firmy BiGrim.

- Dołączamy się do życzeń. Nadeszły długie, zimowe wieczory, które może umilić lampka wina z jagody kamczackiej. A dla najbliższych na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia doskonale sprawdzą się zestawy podarunkowe (wina, soki, konfitury). To naprawde „mądre prezenty” w tej niemądrej rzeczywistości, w jakiej przyjdzie nam świętować i witać Nowy Rok – polecają Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap.

Przetwory znakomicie zachowują walory odżywcze i potencjał antyoksydacyjny. Będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych życzeń. Polecamy najlepsze soki, dżemy i konfitury z polskich superowoców - truskawek, malin, jagody kamczackiej, borówki, jeżyny, porzeczek, aronii, agrestu i minikiwi. Nasze zdrowie na tym zyska. 

Na zdrowie!

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Źródło: PolskieSuperowoce.pl, przetwórcy, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach 
20. maj 2024 14:53