StoryEditor

Spadek produkcji winogron o 93 procent

13.04.2022., 11:59h

W ciągu ostatnich 30 lat produkcja winogron na Cyprze spadła o 93 procent. Co było powodem?


Produkcja na Cyprze spadła o niemal 100 procent w ciągu ostatnich 30 lat. Wyspa z eksportera przekształciła się w importera.

12.04.2022 r. odbyło się spotkanie komisji ds. rolnictwa w Izbie Parlamentarnej, gdzie zaprezentowano posłom statystyki i proszono o pomoc państwa.

W 1991 roku na Cyprze produkowano nawet 250 milionów kilogramów winogron, w roku 2021 było to już tylko 15 milionów. Winne temu spadkowi są błędne decyzje i polityka.

Poseł Diko Chrysanthosa Savvidesa, niewielkie ilości krajowej produkcji wymusiły na lokalnym rynku import nawet to 8 milionów kg winogron, których jakość pozostawiała wiele do życzenia. Lokalni producenci będą musieli zmierzyć się z szokiem cenowym, który dojdzie do nich z wielu frontów.

- Koszt produkcji nie został nawet zabrany pod uwagę, koszt paliwa, podobnie jak nawozów znacznie wzrósł – dodał Savvidesa.

Główną konkluzją było zasugerowanie interwencji państwa, tak aby ten sektor wesprzeć, co pomogłoby, wszystkim młodym producentom pozostanie w branży.

Źródło: Freshplaza
Fot: envatoelements
07. październik 2024 00:40