StoryEditor

Super owoce - super zdrowie

03.02.2022., 11:50h

W piątek 4 lutego 2022 świętowano Światowy Dzień Walki z Rakiem. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny opracowała wizualizowane zalecenia w formie talerza żywieniowego. Forma ta odpowiada najnowszym wytycznym WHO i IŻŻ.  Nowotwory, zaraz po chorobach układu krążenia są drugą przyczyną zgonów w naszym kraju. 

Prewencja – jak sami możemy o siebie zadbać

Przyczyn rozwoju raka może być wiele, ale to co jemy, choć często nie przykładamy do tego wagi ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Właściwe odżywianie, rezygnacja z używek obniża ryzyko zachorowania.

Alkohol, papierosy, czerwone mięso

Codzienne spożywanie czerwonego przetworzonego mięsa w ilości 50 g wiąże się ze wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.- Podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia.
Osoby pijące alkohol, palące papierosy również zwiększają ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Naturalna tarcza

Witaminy, składniki mineralne są nam potrzebne w codziennym życiu, a warzywa i owoce są produktem kojarzonym ze zdrowiem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę jak wiele substancji i związków aktywnych zawierają, które mogą pomóc w prewencji chorób nowotworowych.

  • gulokozynolany -  znajdziemy w warzywach kapustnych, rzodkiewce, rzodkwi, rzepie czy chrzanie. Gulokozynolany chronią komórki przed czynnikami kancerogennymi, które uszkadzają cząsteczki DNA.
  • fitoestrogeny - dostarczymy ich spożywając nasiona roślin strączkowych, len, owoce jagodowe jak maliny, truskawki...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów SAD
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
27. lipiec 2024 11:16