Czereśnia Petrus - charakterystyka odmiany
Drzewa rosną umiarkowanie silnie i tworzą półwzniesione, niezbyt zagęszczone korony. Z dotychczasowych obserwacji prowadzonych w IO-PIB wynika, że kwitną wcześnie, a kwiaty są mało podatne na uszkodzenia przez wiosenne przymrozki. Plonowanie drzew jest regularne i zwykle obfite.
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą około 10 dni po odmianie Burlat. Są średniej wielkości, o masie 6,5–8 g, kuliste, lekko wydłużone, osadzone na krótkiej szypułce. Skórka ciemnopurpurowa, cienka, błyszcząca, niepodatna na pękanie. Miąższ ciemnoczerwony, dość jędrny, kwaśno-słodki, najczęściej średnio smaczny. Pestka średniej wielkości, szerokoeliptyczna.
Odmiana Petrus (allele S3S4) jest samopłodna.
Ogólna ocena odmiany
Do zalet odmiany Petrus należą: mała wrażliwość pąków i kwiatów na uszkodzenia przymrozkowe, samopłodność, duża plenność drzew i regularność owocowania oraz mała podatność skórki owoców na pękanie. Odmiana może być polecana głównie do ogrodów przydomowych i na działki o małej powierzchni. Do uprawy towarowej jest mniej przydatna z uwagi na średnią jakość owoców, tj. zbyt małe ich rozmiary.
Autor: Mgr inż. Agnieszka Głowacka
Instytut Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach