![545755](https://static.sadnowoczesny.pl/images/2024/07/25/o_545755_1280.webp)
Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.
Wiosna, jedz zdrowo sezonowo
Pomimo, że przez cały rok mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw i owoców sprowadzanych z cieplejszych krajów to jednak ich smak nie umywa się do sezonowych lokalnych produktów.
Dlatego by jeść smacznie, należy przestrzegać prostej zasady sezonowości. Na przełomie lutego i marca, a więc na przedwiośniu, rozwiązaniem są szklarnie i tunele. Siane są wtedy dość szybko rosnące warzywa jak cebula dymka, sałata, szpinak czy rzodkiewka. W kolejnych miesiącach zaczyna pojawiać się marchew, kalarepa, ogórki, pomidory, szparagi i groszek cukrowy.
Wiosna to przede wszystkim czas warzyw zielonych, które zawierają dużą ilość chlorofilu, odpowiedzialnego za proces detoksykacji organizmu.
Nowalijki z własnego parapetu
Szczypiorek, natka pietruszki, a przede wszystkim smaki wiosny to również kiełki, czyli tzw. superfoods. To wszystko w prosty sposób możemy wyhodować nawet na swoim parapecie.
Jakich produktów lepiej unikać, gdy robi się coraz cieplej?
Stopniowo powinniśmy odstawiać...