StoryEditor

Zainteresowanie RHD w Polsce nie słabnie, z roku na rok przybywa nowych podmiotów

02.05.2022., 12:02h

Rolniczy Handel Detaliczny bardzo mocno się rozwija, dając tym samym możliwość dodatkowego dochodu rolnikom. Ułatwienia w sprzedaży dają również świetne wyniki w liczbach. Sprawdźcie!

Zainteresowanie RHD w Polsce nie słabnie, z roku na rok przybywa nowych podmiotów. Co ciekawe, od ubiegłego maja liczba podmiotów prowadzących RHD pod kontrolą GIW (produkty pochodzenia zwierzęcego) wzrosła z 11 tys. do 13,6 tys. podmiotów. To dobra informacja. Rolnicy pokazują w ten sposób swoje świetne pomysły, przedsiębiorczość i znakomite pomysły marketingowe, podbijając serca konsumentów regionalnymi potrawami dostarczając prawdziwie polskie specjały.

GIW podaje, że liczba podmiotów prowadzących obecnie działalność w ramach RHD to łącznie 13 615 (dane nie sumują się, ponieważ jeden podmiot może prowadzić kilka rodzajów działalności).

GIW wymienia podmioty zajmujące się sprzedażą:

  • 892 w zakresie mleka surowego albo mleka surowego i siary;
  • 451 w zakresie surowej śmietany;
  • 2529 w zakresie jaj od drobiu;
  • 9669 w zakresie pszczelich nieprzetworzonych produktów, w tym miodu, pyłku pszczelego, pierzgi, mleczka pszczelego;
  • 266 w zakresie żywych produktów rybołówstwa lub uśmierconych i niepoddanych innym czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, oddzielania pletw lub wytrzewiania;
  • 15 w zakresie żywych ślimaków;
  • 750 w zakresie świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
  • 444 w zakresie świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
  • 36 w zakresie świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
  • 906 w zakresie produktów mięsnych;
  • 89 w zakresie wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa;
  • 978 w zakresie produktów mlecznych lub produktów na bazie siary;
  • 138 w zakresie produktów jajecznych;
  • 390 w zakresie gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • 45 jaj od ptaków bezgrzebieniowych;
  • 585 w zakresie żywności, w tym gotowych posiłków (potraw), zawierających jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego i środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego;
  • 353 w zakresie pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek;
  • 266 w zakresie wyrobów cukierniczych;
  • 220 w zakresie gotowych posiłków (potraw) nie mięsnych.

Dorota Kolasińska
fot. envatoelements
01. październik 2024 00:46