Najnowszy raport: światowa produkcja jabłek spadnie

Najnowszy raport: światowa produkcja jabłek spadnie

Z najnowszych, styczniowych danych TRIDGE (światowej platformy handlowej), wynika, że światowa produkcja jabłek spadnie o 4 proc. w sezonie 2020/21 w porównaniu do poprzedniego sezonu. Spowodowane jest to głównie niekorzystnymi warunkami pogodowymi w Chinach i USA, które są największymi producentami jabłek.

- Spadek produkcji jest spowodowany mrozem i ekstremalnie niskimi temperaturami w okresie kwitnienia w głównych regionach produkujących jabłka – informują analitycy Tridge.

Chiny: przymrozki zredukowały plony

Chiny są największym na świecie producentem jabłek i odgrywają ważną rolę w światowym handlu jabłkami. Tridge szacuje, że chińska produkcja świeżych jabłek spadnie o około 5 proc.: z 42 mln ton do 40 mln ton. 

- Silny mróz w północnych prowincjach Chin uszkodził drzewka w okresie kwitnienia. Spowodowało to nie tylko zmniejszenie ogólnej ilości jabłek, ale także ograniczenie dostaw wysokiej jakości owoców – czytamy w styczniowym raporcie.

Pomimo spadku produkcji Tridge przewiduje, że chiński eksport wzrośnie o około 15 proc. w roku 2020/21 w porównaniu z poprzednim sezonem. Chiny eksportują jabłka do krajów Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Tajlandia, Bangladesz, Indonezja i Wietnam, które są bardziej zainteresowane jabłkami niższej jakości. 

Stany Zjednoczone: brak rąk do pracy w sadach

Zbiory jabłek na Zachodnim Wybrzeżu (Waszyngton i Okanagan, Kolumbia Brytyjska) już teraz stanęły w obliczu wyzwań związanych z brakiem siły roboczej, problemami z łańcuchem dostaw wynikającymi z pandemii i niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Pożary wraz z silnymi wiatrami zakłócają zbiory, co dodatkowo ogranicza oczekiwania względem sezonu 2020/21. 

- Prognozuje się, że całkowita produkcja spadnie o 3 proc. w sezonie 2020/21, ponieważ w kolejnym kluczowym regionie produkcji w Michigan wystąpiły silne mrozy i mrozy w okresie kwitnienia – informuje Tridge.

Wzrost produkcji jabłek w Unii Europejskiej

Natomiast produkcja jabłek w UE wzrośnie o około 5 proc., osiągając poziom 12,2 mln ton w sezonie 2020/21. Pozytywna prognoza jest efektem spodziewanego ożywienia produkcji w Polsce, która jest jednym z największych regionów produkcji jabłek w UE. 

ksz, oprac. na podst. Tridge

Jak poprawić jakość jabłek?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

01/21

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody