Świętokrzyskie: nadchodzi rewolucja w drylowaniu wiśni

Naukowcy i eksperci z woj. świętokrzyskiego opracowują innowacyjną technologię drylowania wiśni. Minimalnie naruszona struktura owocu stworzy dla niego nowe kierunki produkcji.
28 stycznia Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wraz z Politechniką Świętokrzyską oraz Suszarnią Owoców, Warzyw i Ziół Maria Chmielewska podpisały umowę o dofinansowanie projektu "Wiśnia bez pestki”. Jego celem jest stworzenie innowacyjnej technologii drylowania wiśni. Urządzenie ma usprawnić produkcję i zminimalizować uszkodzenia owoców.
W ramach projektu opracowana zostanie nowa innowacyjna technologia drylowania owoców miękkich, która przez wykorzystanie ultasonicznego noża oraz podciśnienia pozwoli na usuniecie pestki z wiśni przy znacznie mniejszym naruszeniu struktury owocu. Prawie nienaruszona struktura owoców (w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) umożliwi ich wykorzystanie m.in. w procesach kandyzowania, suszenia, rodzynkowania.
Realizacja projektu umożliwi wprowadzenie na rynek krajowy nowej technologii procesu drylowania wiśni oraz związanej z tym nowej metody organizacji produkcji dzięki ograniczeniu selekcji drylowanych owoców. Tym samym umożliwi to wprowadzenie na rynek krajowy i europejski nowego produktu - drylowanej wiśni o wysokich parametrach jakościowych.
Koszt projektu to 1 404 781,00 zł, a dofinansowanie wynikające z podpisanej umowy to kwota 1 288 075,00 zł.
ksz, oprac. na podst. ŚODR
IUNG uruchamia nowy system monitoringu suszy rolniczej
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
7°C/16°C
Polecany artykuł
-
12.03.2021
Duże podwyżki dla sadowników! Znamy stawki dop...
-
18.03.2021
Jak wspomóc regenerację drzew po uszkodzeniach...
-
18.03.2021
Bronisze: jak dziś kształtują się ceny jabłek ...
-
12.03.2021
Akademia Sadu Nowoczesnego. Regeneracja roślin...
-
04.04.2021
Olbrzymi pożar koło Warki. Spłonęło dwa tysiąc...
-
14.03.2021
Zwalczanie parcha i mączniaka. Strategia na na...
Komentarze