Świętokrzyskie: nadchodzi rewolucja w drylowaniu wiśni

Świętokrzyskie: nadchodzi rewolucja w drylowaniu wiśni

Naukowcy i eksperci z woj. świętokrzyskiego opracowują innowacyjną technologię drylowania wiśni. Minimalnie naruszona struktura owocu stworzy dla niego nowe kierunki produkcji.

28 stycznia Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wraz z Politechniką Świętokrzyską oraz Suszarnią Owoców, Warzyw i Ziół Maria Chmielewska podpisały umowę o dofinansowanie projektu "Wiśnia bez pestki”. Jego celem jest stworzenie innowacyjnej technologii drylowania wiśni. Urządzenie ma usprawnić produkcję i zminimalizować uszkodzenia owoców. 

W ramach projektu opracowana zostanie nowa innowacyjna technologia drylowania owoców miękkich, która przez wykorzystanie ultasonicznego noża oraz podciśnienia pozwoli na usuniecie pestki z wiśni przy znacznie mniejszym naruszeniu struktury owocu. Prawie nienaruszona struktura owoców (w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) umożliwi ich wykorzystanie m.in. w procesach kandyzowania, suszenia, rodzynkowania.

Realizacja projektu umożliwi wprowadzenie na rynek krajowy nowej technologii procesu drylowania wiśni oraz związanej z tym nowej metody organizacji produkcji dzięki ograniczeniu selekcji drylowanych owoców. Tym samym umożliwi to wprowadzenie na rynek krajowy i europejski nowego produktu - drylowanej wiśni o wysokich parametrach jakościowych. 

Koszt projektu to 1 404 781,00 zł, a dofinansowanie wynikające z podpisanej umowy to kwota 1 288 075,00 zł.


ksz, oprac. na podst. ŚODR

IUNG uruchamia nowy system monitoringu suszy rolniczej

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 4/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

7°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody