StoryEditor

Jaki wpływ ma krzem na trwałość i przechowywanie owoców?

13.06.2022., 12:08h

Klienci kupują oczami. Dlatego tak ważne jest, aby produkowane owoce były wysokiej jakości i zachowały trwałość zarówno w transporcie jak i na etapie sprzedażowym.

Truskawki, maliny czyli owoce niezwykle wrażliwe i miękkie utrzymanie dobrego wyglądu na różnych etapach jest wyzwaniem. Są jednak sposoby, aby skutecznie wspierać uprawy i pozytywnie wpłynąć na kondycję plonu.

Czym mogą się posiłkować plantatorzy?

Plantatorzy mają do dyspozycji produkt zawierający dobrze przyswajany przez rośliny kwas ortokrzemowy, który m.in. poprawia parametry jakościowe owoców.

– Najlepsza truskawka, najbardziej wartościowa to ta, która jest wyrośnięta, odpowiedniego kalibru, wybarwiona, wysokiej jędrności i twardości, wolna od chorób i szkodników. Oczywiście bardzo ważny jest też smak – mówi Karol Madej, który prowadzi sklep ogrodniczy w Mogielnicy (w woj. mazowieckim). – Owoce, które mają większą jędrność i twardość, są mniej podatne na choroby grzybowe, takie jak szara pleśń czy brunatna zgnilizna. Możemy więc ograniczyć ilość konwencjonalnych zabiegów chemicznych, co ma ogromne znaczenie dla konsumentów.

Warto postawić na krzem, ale należy wybrać przyswajalną dla rośliny formę

Aby jego klienci mogli uzyskać ten efekt, Karol Madej rekomenduje nawóz ECKOSIL z portfolio firmy Amagro. Zawie...

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów SAD
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
27. lipiec 2024 11:06