![Konrad Wacławik, Head of Retailer Services Poland w NielsenIQ (fot. mat. własne)](https://static.sadnowoczesny.pl/images/2024/07/23/o_542896_1280.png)
Wybór odmiany do produkcji towarowej zależy przede wszystkim od zapotrzebowania i wymagań rynku, poziomu cen oraz opłacalności produkcji. Istotna jest również odporność odmiany na choroby i niską temperaturę. – Nie ma jeszcze odmiany, która spełniłaby wszystkie te wymagania – mówił profesor. Obecnie na skalę produkcyjną uprawia się 15 odmian. Najważniejszymi są: Golden Delicious, Red Delicious, Gala oraz Fuji. W Polsce, w uprawie towarowej zestaw odmian stale się zmienia. Jeszcze niedawno prym wiodły: McIntosh, Cortland, Lobo, Jonatan oraz Bankroft. Względy ekonomiczne sprawiły, że teraz mają niewielkie znaczenie. W ostatnich kilkunastu latach ukształtowała się grupa odmian, która dominuje w nowych nasadzeniach. Należą do niej odmiany i ich mutanty spełniające wymogi rynkowe: Gala Must, Gala Galaxy, Gala Schniga i Gala Brookfield, grupa Golden Delicious, Golden Delicious Reinders; mutanty Jonagolda: Jonagored, Decosta, Rubinstar, Red Jonaprince; Szampion i mutanty Szampion Reno 2, Szampion Arno oraz Idared i mutanty Najdared i Idaredest.
W naszym kraju rozwija się uprawa odmiany Ligol. Pojawienie się mutantów tej odmiany o lepszym wybarwieniu...