Podsumowanie sezonu ochrony pestkowych: walka z chorobami

Podsumowanie sezonu ochrony pestkowych: walka z chorobami

Podsumowując ochronę wiśni, czereśni i śliw w bieżącym roku, trzeba przeanalizować przede wszystkim warunki pogodowe, bo to głównie one decydowały o nasileniu chorób i spowodowały, że miniony sezon będzie zapamiętany jako bardzo trudny. O nasileniu poszczególnych patogenów oprócz pogody decydowała także ich presja, czyli zasoby inokulum w konkretnych lokalizacjach na początku wegetacji. Jakie wnioski z tego sezonu można wyciągnąć na przyszłość?

Warunki pogodowe w minionym sezonie odznaczały się dość dużymi skrajnościami: wyjątkowo ciepła zima i odbiegająca od norm wiosna. Zwłaszcza marzec i kwiecień, a więc pierwsze tygodnie wegetacji drzew, zostaną zapamiętane jako bardzo zimne, przymrozkowe i dodatkowo ekstremalnie suche (np. w kwietniu w stacji meteo Śmiłowice odnotowano tylko dwa dni z „symbolicznymi” opadami deszczu – każdy poniżej 1 mm, ale podobnie było w większości rejonów).

Pierwsza fala przymrozków przeszła przez Polskę w drugiej dekadzie marca, kiedy odnotowano spadki temperatury od –4°C do – 10°C, i one mogły już spowodować pierwsze uszkodzenia pąków drzew pestkowych. Na wielu odmianach obserwowaliśmy wówczas fazę nabrzmiewania i pękania pąków (niektórzy producenci byli już po pierwszym zabiegu ochrony). Były to temperatury niższe od tych krytycznych dla organów generatywnych występującej wtedy fazy rozwojowej drzew. To wyhamowało ich wegetację już na starcie.

Ale to był dopiero początek niespodzianek pogodowych, gdyż w kwietniu w wielu rejonach kraju odnotowano kilkanaście nocy przymrozkowych, np. na stacji Błędów (grójeckie) było ich w tym miesiącu aż 16. Niebezpieczne spadki temperatury wystąpiły także w maju – w zależności od rejonu – 3–6-krotnie, co przypadło na najbardziej newralgiczną fazę rozwojową: końcówka kwitnienia późnych odmian/początek wzrostu zawiązków.


Cały artykuł przeczytasz w listopadowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!

Jak poprawić jakość jabłek?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

01/21

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody