Przechowywanie owoców. Włoski przepis na sukces

Przechowywanie owoców. Włoski przepis na sukces

Choć często osiągamy naprawdę dobrą jakość produkcyjną, to ta przechowalnicza już niekoniecznie jest dobra. Wciąż późną wiosną brakuje w Polsce jabłek, które można byłoby wysłać na dalsze rynki. Tę konkurencję wygrywają Włosi z Południowego Tyrolu. Warto więc bliżej przyjrzeć się ich podejściu do jakości i przechowywania owoców.

Ale zacznijmy od problemów tego sezonu w skali naszego kraju, Europy i świata. Według prognoz WAPA produkcja jabłek w Polsce będzie na średnim poziomie – około 3,4 mln ton, zaś sumaryczna produkcja europejska wyniesie poniżej 10,7 mln ton. Rozpatrując zależność między zbiorami jabłek w Europie oraz ich późniejszymi cenami, możemy spodziewać się sprzyjającej koniunktury. Dzieje się tak na ogół w sezonach poprzymrozkowych. Jeżeli sumaryczne zbiory wynoszą około 10 mln ton, dobre ceny są niemal pewne, jeżeli powyżej 11,5 mln ton – często ceny są niezadowalające, a powyżej 12 mln ton – sprzedaż owoców jest bardzo trudna.

W Chinach zapowiadają się niższe zbiory jabłek, a więc i brak zapasów koncentratu jabłkowego. Również w krajach Europy Wschodniej zbiory nie będą rekordowe – tamtejszych producentów dotknęły liczne anomalie pogodowe począwszy od przymrozków wiosennych, kończąc na silnych gradobiciach. Choć sytuacja ta powinna nam sprzyjać, sezon sprzedażowy wcale nie zapowiada się obiecująco.

Wszystko z powodu jakości, której uzyskanie utrudniły przymrozki wiosenne i wyjątkowo obfite gradobicia w sezonie 2020. Po raz kolejny warunki pogodowe odegrały pierwszoplanową rolę. Z tego powodu z roku na rok coraz więcej sadowników decyduje się na instalacje przeciwgradowe i przeciwprzymrozkowe. Są to jednak bardzo drogie inwestycje, znacznie podnoszące koszty produkcji jabłek i gruszek.


fot. Marek Grzęda
 
Cały artykuł przeczytasz w październikowym numerze "Sadu Nowoczesnego".

Prysznicowanie jabłek. Jak działa drenczer?

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

10/20

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody