StoryEditor

Co słychać w polskich szkółkach?

05.11.2020., 11:19h

Jesień to dobry moment na podsumowanie sezonu produkcyjnego w szkółkach i sadach. O ofercie polskich szkółek, jakości materiału szkółkarskiego w kontekście warunków pogodowych w 2020 r., zainteresowaniu gatunkowo-odmianowym oraz o tym, czy nie jest za późno na składanie zamówień na nowy sezon z Maciejem Lipeckim, prezesem Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy, a prywatnie właścicielem jednej z najbardziej znanych lubelskich szkółek, rozmawia dr hab. Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 

Jakiej jakości materiału szkółkarskiego mogą się spodziewać sadownicy w zbliżającym się sezonie? 

Materiał szkółkarski jest podobnej jakości, jak w latach ubiegłych, ale porównując go do ubiegłego sezonu, gdzie drzewka były wyjątkowo wyrośnięte, będzie on nieco słabszy. Miały na to wpływ m.in. warunki pogodowe w 2020 r. Materiał będzie bardzo dobrze rozgałęziony. Drzewka są nieco cieńsze i niższe, ale nie dotyczy to wszystkich odmian. Odmiany z grupy Red Delicious są wyjątkowo dobrze wyrośnięte, Golden Delicious oraz Red Jonaprince mają jakość podobną do tej co w ubiegłych latach, zaś Gala, Szampion, Ligol i Idared są nieco słabsze. Na taki stan rzeczy z pewnością miał wpływ rozkład temperatury i układ pogody. W szkółkach nie obserwowaliśmy opóźnienia sezonu wegetacyjnego, jak miało to miejsce w sadach czy w uprawach innych gatunków. Drzewka stosunkowo wcześnie zakończyły wzrost. 

Czy zainteresowanie sadowników materiałem szkółkarskim jest równie duże, jak w latach wcześniejszych? 

Od lat obserwujemy niezmiennie duże zainteresowanie. Największym cieszy się jabłoń. 

O jakie odmiany sadownicy pytają najczęściej? 

Spośród jabłoni od kilku sezonów największym zainteresowaniem cieszy się grupa Gali o ciemny zabarwieniu skórki, zarówno o rozmytym jak i paskowanym rumieńcu. Obecnie w polskich szkółkach produkcja Gali jest bardzo duża, co wynika z popytu na tę grupę odmian. W obecnym sezonie odmiana Golden Delicious jest poszukiwaną, warto zaznaczyć, że produkcja tej odmiany jest zdecydowanie mniejsza niż w latach ubiegłych, dlatego trudno oszacować, czy jest to tak popularna odmiana, czy po prostu produkcja nie jest w stanie zaspokoić zainteresowania. 
03. maj 2024 01:30