StoryEditor

Kiedy zbierać jabłka, by długo i dobrze się przechowywały?

31.08.2021., 11:41h

Zbiór jabłek w optymalnym terminie to podstawa długiego, skutecznego ich przechowywania. Określanie ich dojrzałości zbiorczej powinno więc być standardem. Tymczasem wciąż wielu sadowników termin zbioru jabłek wyznacza jedynie na podstawie parametrów wizualnych, najczęściej kierując się stopniem wybarwienia owoców. Czas to zmienić!

Proces dojrzewania jabłek wynika ze wzrostu produkcji etylenu i intensywności oddychania tych owoców. Wraz ze wzrostem dojrzałości spada jednak jędrność owoców oraz rozkłada się skrobia. Jednocześnie zwiększa się ilość cukrów i kwasów organicznych, a dzięki temu poprawia się smak i aromatyczność owoców. Dlatego bardzo ważny jest balans pomiędzy terminem zboru i parametrami jakościowymi owoców. Nie można zerwać owoców zbyt wcześnie, ponieważ będą one miały gorsze walory smakowe, wzrośnie też ryzyko wystąpienia oparzelizny przechowalniczej podczas długiego przechowywania owoców. Z kolei zbyt późny zbiór będzie skutkował spadkiem jędrności jabłek i szybszym ich dojrzewaniem, przez co nie będą się one nadawały do długiego przechowywania.

Próba reprezentatywna

Przystępując do wyznaczania terminu zbioru, należy wybrać próbę owoców reprezentatywną dla danej kwatery i odmiany. Taka próba powinna pochodzić z drzew o podobnym wigorze i plonowaniu. Nie powinno się wybierać owoców z pierwszych drzew w rzędach ani z rzędów skrajnych. Owoce do próby należy zerwać z różnych stron korony z około 1,5 m wysokości. Ponadto nie powinny być one w żaden sposób uszkodzone, czy to przez szkodniki czy warunki atmosferyczne. Warto pamiętać, że owoce do kolejnych ocen powinny pochodzić z tych samych drzew.

Test skrobiowy

Pierwszym elementem ustalenia terminu zbioru powinno być wykonanie testu skrobiowego z wykorzystaniem jodku potasu, czyli popularnego płynu Lugola. Jod zawarty w jodku potasu wchodzi w barwną reakcję ze skrobią zawartą w owocach, która wraz z dojrzewaniem jabłek ulega rozkładowi na cukry proste. Owoce przekrojone w poprzek moczy się w płynie Lugola i po około minucie obserwuje stopień wybarwiania miąższu na granatowo – im ciemniejszy owoc, tym bardziej niedojrzały.

fot. M. Grzęda

Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym numerze miesięcznika "Sad Nowoczesny". Sprawdź naszą ofertę!

20. kwiecień 2024 00:02