Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 167 zł  Skorzystaj

Przerzedzanie a jakość jabłek: Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński

Przerzedzanie a jakość jabłek: Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński

Przerzedzanie to najbardziej efektywna i najtańsza metoda poprawy jakości jabłoni. Jest ona niezbędna w uzyskiwaniu plonu klasy „ekstra”.

O wpływie przerzedzania na jakość jabłek dyskutują Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński.


  • Szymon Kamiński: Zgodnie z literaturą gwarancję uzyskania optymalnego plonu daje zapylenie od 5 do 7% kwiatów. Dużo większy procent zapylonych kwiatów zapewnia aktywność owadów zapylających w sprzyjających warunkach pogodowych.
  • Szymon Jabłoński: Z tej przyczyny chcąc uzyskać dobrej jakości plon, należy przeprowadzać przerzedzanie jabłoni. W ostatnich latach praktyczne podejście do tego zabiegu uległo zmianie.
  • S.K.: Jeszcze do niedawna stosowano przerzedzanie ręczne zawiązków, ale ze względu na wysoki koszt oraz małą dostępność siły roboczej metoda ta została zastąpiona przez przerzedzanie chemiczne.
  • ...

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium dla prenumeratorów

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Kup artykuł

Prenumerata roczna

167,00 zł

/ za rok

Kup prenumeratę

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

Sad Nowoczesny 06/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

17°C/20°C