StoryEditor

Ze świata: Kanada testowana w uprawie owoców jagodowych – wszystko przez suszę. Czy nowy kierunek okaże się dochodowy?

30.08.2022., 00:00h

Najwięksi amerykańscy producenci owoców jagodowych przez susze i wysokie koszty poszukują nowych obszarów do uprawy. Pierwsze testy odbywają się w Kanadzie - Ontario i Quebecu. Inicjatywa ta poparta jest ogromnym popytem i tańszym rozwiązaniem niż import.

Kanada znana jest przede wszystkim z produkcji syropu klonowego, teraz obszar ten testowany jest pod kątem masowej produkcji owoców jagodowych. Wszystko to spowodowane jest ekstremalnymi warunkami pogodowymi, a także rosnącego popytu i kosztów w tradycyjnych miejscach uprawy takich jak Kalifornia.

Naturipe LLC oraz Driscoll
– dwóch największych sprzedawców owoców w Ameryce Północnej, testują aktualnie produkcję jagód w Ontario oraz Quebecu. Po pierwsze trzeba sprawdzić, czy obszary Kanady mimo chłodniejszego klimatu, który zwykle ogranicza i skraca sezon, nadają się do produkcji jeżyn, malin czy truskawek.

- Prawdopodobnie udaliśmy się do większości oczywistych miejsc na świecie. Teraz przenosimy się na trudniejsze terytoria - powiedział Soren Bjorn, prezes Driscoll‘s of the Americas, który pozyskuje większość jagód z Meksyku i Stanów Zjednoczonych.

Im bliżej, tym taniej - zmniejszamy koszty transportu

Jednym z powodów wyboru Kanady są oczywiście koszty. W tym przypadku koszty paliwa. Im bliżej punktu końcowego, czyli odbiorców w Ameryce Północnej, tym taniej.

Czy producenci z Ameryki obawiają się rynku Kanady?

Ani w Kalifornii, ani w innych miejscach, gdzie tradycyjnie zajmują się uprawą takich owoców, nikt nie panikuje. Badania w Kanadzie są wciąż na bardzo wczesnym etapie. Nie jest jeszcze do końca wiadomo, czy zostaną znaczącym graczem na rynku jagód. Chłodniejszy klimat to krótszy sezon. Nawet jeżeli udałoby im się go przedłużyć, czy wprowadzić odpowiednie odmiany, trudno byłoby im konkurować z takimi regionami jak Kalifornia.


Większym zagrożeniem jest Meksyk

Daniel Sumner, dyrektor Centrum Problemów Rolniczych Uniwersytetu Kalifornijskiego uważa, że większym zagrożeniem dla stanów jest Meksyk z tańszą siłą roboczą.
Zmiany klimatu stawiają przed plantatorami długoterminowe wyzwania, przekształcają one globalne rolnictwo, nie tylko na produkcję owoców, ale od zbóż zaczynając kończąc na winoroślach.
Przykładowo produkcja oliwy z oliwek, zarezerwowana była niegdyś tylko dla obszarów gorących i suchych we Włoszech, teraz natomiast produkowana jest w obszarach północnych, które zlokalizowane są przy stokach narciarskich.

- Adaptacja będzie napędzać zwycięzców. Ci, którzy mogą szybciej się dostosować, to ci, którzy w końcu wygrają rynek - powiedział Himanshu Gupta, dyrektor generalny Climate AI.

Plantatorzy patrzą w przyszłość i planują- tylko tak utrzymają się na rynku

W Kanadzie oczywiście produkuje się maliny, truskawki czy jeżyny, w środkowej jej części w dolinie Fraser. Dyrektor sprzedaży we Fraser Valley Packers Inc – Pria Uppal, jeden z większych przetwórców, zaznaczyła, że doświadczeni plantatorzy przygotowują się z wyprzedzeniem na to co czeka rynek i planują kupić ziemie w północnej części Kolumbii Brytyjskiej. Driscoll‘s, którego roczne dochody przekraczają 5 miliardów dolarów, musi przygotować się i analizować źródła dostaw.

- Przechodzimy przez wszystkie nasze krytyczne regiony, próbując dowiedzieć się, co może się wydarzyć za 25 lub 50 lat i jakie są tego konsekwencje - powiedział Bjorn.
W Masse Nursery zlokalizowanym na południowy wschód od Montrealu pracownicy są w trakcie zbiorów malin i jeżyn, które sprzedawane będą pod marka Driscoll. Spodziewają się zbiorów do końca września na poziomie do 100 ton owoców.

- Wysokie foliowe tunele chronią jagody przed opadami deszczu i generują ciepło, aby przedłużyć sezon wegetacyjny o kilka tygodni - powiedział Sebastien Dugre, współwłaściciel z małżonką Justine Masse.

- Quebec nie jest tradycyjnym miejscem do uprawy jeżyn i malin w porównaniu z innymi regionami na świecie - powiedział Dugre. Ale czuję, że dzięki infrastrukturze, która jest teraz dostępna, możemy wymyślić bardziej stabilny sposób produkcji na skalę komercyjną dobrze smakujących malin na dłuższy sezon.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: reuters.com
Fot: Driscolls - J&D Facebook

20. kwiecień 2024 11:24