StoryEditor

Koncentratem jabłkowym w podatek cukrowy

14.01.2021., 11:25h

Podatek cukrowy zmienił nie tylko ceny napojów i soków, ale także ich skład. Okazuje się, że producent słynnego Kubusia obniżył zawartość cukru i zwiększył udział koncentratu jabłkowego. Dla sadowników to dobra informacja, bo jest szansa na wzrost popytu na koncentrat.

Producenci soków znaleźli sposób na obniżenie zawartości cukru w składzie swoich produktów - zwiększają udział koncentratów owocowych. 

Przykładem może tu być popularny sok Kubuś. Jak zauważa portal WP.pl, jego obecny skład różni się od ubiegłorocznego. 

W starym składzie soku filarem, po wodzie, był przecier z marchwi (28 proc.). Przecier z bananów stanowił 14 proc., a sok z jabłek - 11 proc. Na 100 ml zawartość cukru wynosiła 10,5 g. 

Teraz ponad połowa jego objętości to sok jabłkowy (56%), przecier z marchwi (30%) i przecier z bananów (14%). Cukru jest 9,5 g.

Taka proporcja jest bardzo korzystna dla sadowników i przetwórców jabłek. Jeśli nastąpi trwały wzrost zużycia koncentratów owocowych, to być może okaże się, że nowy podatek nie zaszkodzi branży aż tak bardzo, jak się spodziewaliśmy.

ksz, oprac. na podst. WP.PL, fot. WP.PL
18. kwiecień 2024 14:58