Koncentratem jabłkowym w podatek cukrowy

Koncentratem jabłkowym w podatek cukrowy

Podatek cukrowy zmienił nie tylko ceny napojów i soków, ale także ich skład. Okazuje się, że producent słynnego Kubusia obniżył zawartość cukru i zwiększył udział koncentratu jabłkowego. Dla sadowników to dobra informacja, bo jest szansa na wzrost popytu na koncentrat.

Producenci soków znaleźli sposób na obniżenie zawartości cukru w składzie swoich produktów - zwiększają udział koncentratów owocowych. 

Przykładem może tu być popularny sok Kubuś. Jak zauważa portal WP.pl, jego obecny skład różni się od ubiegłorocznego. 

W starym składzie soku filarem, po wodzie, był przecier z marchwi (28 proc.). Przecier z bananów stanowił 14 proc., a sok z jabłek - 11 proc. Na 100 ml zawartość cukru wynosiła 10,5 g. 

Teraz ponad połowa jego objętości to sok jabłkowy (56%), przecier z marchwi (30%) i przecier z bananów (14%). Cukru jest 9,5 g.

Taka proporcja jest bardzo korzystna dla sadowników i przetwórców jabłek. Jeśli nastąpi trwały wzrost zużycia koncentratów owocowych, to być może okaże się, że nowy podatek nie zaszkodzi branży aż tak bardzo, jak się spodziewaliśmy.

ksz, oprac. na podst. WP.PL, fot. WP.PL

Bezpieczna i skuteczna ochrona jabłoni

Komentarze

Podobne artykuły

Sad Nowoczesny

01/21

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody