StoryEditor

Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw

02.01.2021., 11:23h

ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to wyjątkowa okazja do podniesienia świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

ONZ w ramach obchodów Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw planuje szereg działań. Są to m.in. 

  • Podnoszenie świadomości i kierowanie uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne spożywania owoców i warzyw
  • Promowanie zróżnicowanej, zbilansowanej i zdrowej diety i stylu życia poprzez spożycie owoców i warzyw
  • Zmniejszenie strat i odpadów owoców i warzyw w systemach żywnościowych
  • Dzielenie się najlepszymi praktykami w zakresie m.in. promocji konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz integracji drobnych gospodarstw z lokalną, regionalną i globalną produkcją
Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz korzystnych fitochemikaliów. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów.

Wraz z pandemią COVID-19 jeszcze bardziej potrzeba zmian i przywrócenia równowagi w sposobie produkcji i konsumpcji naszej żywności.

- W obecnym kryzysie zdrowotnym, z którym borykamy się na całym świecie, promowanie zdrowej diety wzmacniającej nasz układ odpornościowy jest szczególnie właściwe” - powiedział Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) QU Dongyu.

oprac. ksz na podst. FAO
22. lipiec 2024 01:17