StoryEditor

Pierwszy sezon Cosmic Crisp® za nami!

10.05.2022., 12:03h

Właśnie zakończył się pierwszy sezon odmiany jabłek Cosmic Crisp®. Co mówią o niej eksperci? 

Jak podają włoskie media, zakończono pierwszy oficjalny sezon odmiany Cosmic Crisp®.
Odmiana ta dotarła na rynek europejski dzięki konsorcjom Vog and Vip, które są odpowiedzialne za uprawę w Górnej Anydze – Południowym Tyrolu.

Pierwsze testy przeprowadzono w sezonie 2021, Cosmic Crisp® zadebiutował wtedy na rynku z pierwszymi 1200 tonami, co umożliwiło sprzedaż od lutego do końca kwietnia.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni, opinie, które otrzymaliśmy od kupujących i końcowych konsumentów, zarówno we Włoszech, jak i we wszystkich krajach, w których jest sprzedawany, były nie tylko pozytywne, ale w niektórych przypadkach nawet entuzjastyczne – komentuje Klaus Hölzl, dział sprzedaży kierownik konsorcjum Vog-Harmonogram został dotrzymany, co pozwoliło nam na nieprzerwaną obecność na stoiskach owocowo-warzywnych nowoczesnego kanału dystrybucji i sprzedaży hurtowej w przewidzianych dwóch miesiącach. Cosmic Crisp® okazał się bardzo przekonującym jabłkiem z organoleptycznego punktu widzenia. Podobnie jak dobre wino, tak naprawdę z biegiem czasu osiąga szczyt swojej jakości: dlatego jest idealnym jabłkiem do wprowadzenia na rynek w drugiej połowie sezonu – dodaje.



- Pierwszy sezon handlowy Cosmic Crisp® z pewnością można pozytywnie zarchiwizować – dodaje Fabio Zanesco, dyrektor handlowy Vip – To jabłko przekonało konsumentów swoim zrównoważonym smakiem oraz charakterystyczną chrupkością i soczystością. Celem nadchodzącego sezonu jest teraz poszerzenie liczby rynków i klientów dzięki obecności znacznie większych ilości, które pozwolą nam zwiększyć okno handlowe do początku lata oraz zaplanować ważną kampanię promocyjną wspierającą sprzedaż. Cosmic Crisp® ma niebiański smak, który można odkryć o każdej porze dnia i pod każdym niebem, od świtu do zmierzchu – kończy.


Źródło: italiafruit/ cosmic crisp
fot: envatoelemenst
27. kwiecień 2024 19:32