Destatis oszacowało, że produkcja truskawek w Niemczech wynieść ma w tym roku 91,3 tys. ton. Tak niski wynik, ostatni raz uzyskano w roku 1998, gdzie zebrano 81,5 tys. ton. Średni poziom zbiorów u naszych sąsiadów oscylował w granicach 115,6 tys. ton.
Główną przyczyną mniejszych zbiorów jest redukcja powierzchni uprawy, która teraz wynosi 9,7 tys. hektarów, a więc o 9% mniej niż w roku 2021. Dodatkowo mniejszy popyt.
Co wpłynęło na kształtowanie się produkcji truskawek w Polsce?
W tym sezonie mimo wyższych plonów przewagę miały jednak niekorzystne czynniki takie jak:
- chłodne dni w kwietniu i w pierwszej połowie maja ze spadkami temperatury powietrza przy gruncie, hamujące wzrost i rozwój roślin;
- wiosenny niedobór opadów, powodujący rejonami nadmierne przesuszenie gleby;
- lokalnie występujące w czerwcu i lipcu ekstremalne zjawiska klimatyczne, tj. burze, gradobicia i nawałnice połączone z silnym wiatrem.
Produkcja owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych oceniono na niespełna 620 tys. t, tj. o 9,3% więcej niż w roku 2021.
Większość plantacji krzewów owocowych okres zimowy przetrwała w stanie zadowalającym. Jedynie uszkodzenia mrozowe występujące na początku kwietnia 2022 roku dały o sobie przede wszystkim znać na plantacjach malin, truskawek i porzeczek. To, co ograniczało produkcję to głównie panująca susza oraz lokalne opady gradu.
Zbiory truskawek ocenia się na ok. 185 tys. ton, czyli o 18,8% więcej niż przed rokiem.
Bernat Patrycja
Źródło: nawozy.eu/GUS
Fot: envato.elements